BrouwHulp recept rapport Naam bier: Boezem Bock Biertype: Bockbier ==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ========================================================= Gepland volume: 80 liter Geplande begindichtheid: 1063 g/l Gemeten begindichtheid: 1063 g/l Gemeten einddichtheid: 1018 g/l Schijnbare vergistingsgraad: 71,4% Brouwzaalrendement: 75,7% Geplande kleur (Morey): 46 EBC Geplande bitterheid (Tinseth): 28 IBU ==== Maischen ============================================================================================= Mout, graan en suikers Mout/graan/suiker EBC kg % Munich mout 15 16 12,720 55,6 Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,069 0,3 CaraMunich (Cara 120) 123 3,866 16,9 Special B (Cara 400) 391 0,297 1,3 Viennamout 6 5,925 25,9 Maischwater en maischschema Graantemperatuur: 18 Temperaturen Tijden Infusie of decoctie Beslag- Stap naam begin eind opwarm rust stap type temperatuur volume (l) dikte Mash In 55 55 0 10 Infusie 60 70,00 3,06 Beta-amylase 63 63 15 60 Directe verwarming 63 Alfa-amylase 73 72 20 20 Directe verwarming 72 ==== Filteren en spoelen ================================================================================== Spoelwater: 54,07 liter pH spoelwater: 78,0 Filtertijd: 1:20 ==== Koken, hop en kruiden ================================================================================ Totale kooktijd: 90 minuten Hop Hopsoort %a hoeveelheid (g) kooktijd (min) type IBU Hallertau Perle 6,9 140,0 90 Hopbellen 28,0 Kruiden Kruid hoeveelheid (g) kooktijd (min) SG na koelen: 1047 Volume na koelen: 1.063 liter ==== Vergisting =========================================================================================== Gist en giststarter Gebruikte gist: 3522 Belgian Ardennes Gistvorm: Vloeibaar Gisttype: Bovengist Giststarter gemaakt?: Ja Volume giststarter: 5,0 liter Dichtheid giststarter: 1040 g/l Starter belucht: 0 uur Temperatuur giststarter: 20,0°C Gistvoeding: Nutrivit Hoeveelheid gistvoeding: 5,0 gram Hoeveelheid zinkgist: 0 gram Vergisting Primaire vergisting bij 20°C, SG bij hevelen niet bekend. Secundaire vergisting 39901 dagen bij 20°C, SG bij bottelen 1018. ==== Bottelen ============================================================================================= Botteldatum: 22-2-2009 Bottelen met 8,0 g/l suiker Temperatuur bij nagisting op fles: 18,0°C Alcoholpercentage: 6,3vol.% Proost!