BrouwHulp recept rapport Naam bier: Honing Blond Biertype : Overige bieren ==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ========================================================= Gepland volume: 60 liter Geplande begindichtheid: 1069 g/l Gemeten begindichtheid: 1062 g/l, toevoeging van Honing na hoofdgisting is hierin niet meegenomen! Indien deze wel meegenomen zou worden, zou het SG 1073 bedragen. Gemeten einddichtheid: 1010 g/l Schijnbare vergistingsgraad: 84,4% Brouwzaalrendement: 68 % Geplande kleur (Morey): 8 EBC Geplande bitterheid (Tinseth): 29 IBU ==== Maischen ============================================================================================= Mout, graan en suikers Mout/graan/suiker EBC kg % Pilsmout 3 3 11,270 66,9 Kristalsuiker 0 1,999 11,8 (laatste 15 min. van het koken) Havervlokken 4 2,000 11,9 Tarwevlokken 4 0,860 5,1 Maisvlokken 1 0,720 4,3 Honing 2 2,000 10,9 (na de hoofdgisting toevoegen) Maischwater en maischschema Graantemperatuur: 20 Temperaturen Tijden Infusie of decoctie Beslag- Stap naam begin eind opwarm rust stap type temperatuur volume (l) dikte Mash In 52 52 20 20 Infusie 56 43,00 3,23 Beta-amylase 63 63 22 30 Directe verwarming 0 Alfa-amylase 72 72 18 20 Directe verwarming 0 78 78 12 5 Directe verwarming ==== Filteren en spoelen ================================================================================== Spoelwater: 51,59 liter Temperatuur spoelwater: 78,00 °C pH spoelwater: 8,1 Filtertijd: 2:20 uur ==== Koken, hop en kruiden ================================================================================ Totale kooktijd: 120 minuten Hop Hopsoort %a hoeveelheid (g) kooktijd (min) type IBU Brewers Gold 6,9 100,0 120 Hopbellen 28,7 Kruiden Kruid hoeveelheid (g) kooktijd (min) SG na koelen: 1064 Volume na koelen: 66 liter ==== Vergisting =========================================================================================== Gist en giststarter Gebruikte gist: Wyeast 3787 Trappist Gistvorm: Vloeibaar Gisttype: Bovengist Giststarter gemaakt?: Ja Volume giststarter: 4,5 liter Dichtheid giststarter: 1040 g/l Starter belucht: 0 uur Temperatuur giststarter: 20,0°C Vergisting Primaire vergisting 7 dagen bij 20°C, SG bij hevelen niet bekend. Secundaire vergisting 42 dagen , SG bij bottelen 1010. ==== Bottelen ============================================================================================= Botteldatum: 11-06-2006 Bottelen met 6,0 g/l suiker Temperatuur bij nagisting op fles: 20,0°C Alcoholpercentage: 9,4 vol.% ==== Doelstelling van het bier & Motivatie ================================================================ De eerste ideeën voor dit bier ontstonden na een gesprek met de brouwer van Barbär. Van hem hoorde ik hoeveel honing er per liter wort ingaat. Dit heeft uiteindelijk in dit bier geresulteerd. Enige nadeel aan dit bier is dat het erg zwaar is, maar smaak en geur zijn fantastisch. Proost!