BrouwHulp recept rapport Naam bier: Boezem Kölsch Biertype: Kölsch ==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ========================================================= Gepland volume: 20 liter Geplande begindichtheid: 1048 g/l Gemeten begindichtheid: 1048 g/l Gemeten einddichtheid: 1012 g/l Schijnbare vergistingsgraad: 75,0% Brouwzaalrendement: 80,1% Geplande kleur (Morey): 7 EBC Geplande bitterheid (Tinseth): 34 IBU ==== Maischen ============================================================================================= Mout, graan en suikers Mout/graan/suiker EBC kg % Pilsmout 3 3 3,420 80,0 Tarwemout 3 0,855 20,0 Maischwater en maischschema Graantemperatuur: 20 Temperaturen Tijden Infusie of decoctie Beslag- Stap naam begin eind opwarm rust stap type temperatuur volume (l) dikte Beta-amylase 64 64 0 60 Infusie 68 20,00 4,68 Alfa-amylase 72 72 10 15 Directe verwarming 0 Afmaïschen 78 78 10 5 Directe verwarming 0 ==== Filteren en spoelen ================================================================================== Spoelwater: 22,55 liter pH spoelwater: 78,0 Filtertijd: 0:37 ==== Koken, hop en kruiden ================================================================================ Totale kooktijd: 90 minuten Hop Hopsoort %a hoeveelheid (g) kooktijd (min) type IBU Hallertau Spalt Select 4,5 55,0 90 Hopbellen 34,5 Kruiden Kruid hoeveelheid (g) kooktijd (min) SG na koelen: 1026 Volume na koelen: 1.048 liter ==== Vergisting =========================================================================================== Gist en giststarter Gebruikte gist: 2565 Wyeast Kölsch Gistvorm: Vloeibaar Gisttype: Bovengist Giststarter gemaakt?: Ja Volume giststarter: 2,0 liter Dichtheid giststarter: 1040 g/l Starter belucht: 0 uur Temperatuur giststarter: 20,0°C Gistvoeding: Nutrivit Hoeveelheid gistvoeding: 5,0 gram Vergisting Primaire vergisting bij 20°C, SG bij hevelen niet bekend. Secundaire vergisting 39775 dagen 1012. ==== Bottelen ============================================================================================= Botteldatum: 26-10-2008 Bottelen met 9,0 g/l suiker Temperatuur bij nagisting op fles: 15,6°C Alcoholpercentage: 5,1vol.% Proost!