BrouwHulp recept rapport Naam bier: Boezem Weizen Biertype : Weizen ==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ========================================================= Gepland volume: 80 liter Geplande begindichtheid: 1050 g/l Gemeten begindichtheid: 1050 g/l Gemeten einddichtheid: 1014 g/l Schijnbare vergistingsgraad: 72,0% Brouwzaalrendement: 70,1% Geplande kleur (Morey): 8 EBC Geplande bitterheid (Tinseth): 15 IBU ==== Maischen ============================================================================================= Mout, graan en suikers Mout/graan/suiker EBC kg % Pilsmout 3 3 7,223 41,0 Tarwemout 3 9,689 55,0 Munich mout 15 16 0,705 4,0 Maischwater en maischschema Graantemperatuur: 20 Temperaturen Tijden Infusie of decoctie Beslag- Stap naam begin eind opwarm rust stap type temperatuur volume (l) dikte Mash In 44 44 0 10 Infusie 46 70,00 3,97 Eiwitrust 50 50 10 15 Directe verwarming 0 Beta-amylase 65 65 30 45 Directe verwarming 0 ==== Filteren en spoelen ================================================================================== Spoelwater: 47,87 liter Temperatuur spoelwater: 79,00 °C Filtertijd: 1:00 uur ==== Koken, hop en kruiden ================================================================================ Totale kooktijd: 90 minuten Hop Hopsoort %a hoeveelheid (g) kooktijd (min) type IBU Hallertau Spalt Select 5,7 70,0 90 Hopbellen 12,8 Hallertau Spalt Select 5,7 30,0 15 Hopbellen 2,6 Kruiden Kruid hoeveelheid (g) kooktijd (min) SG na koelen: 1050 Volume na koelen: 75 liter ==== Vergisting =========================================================================================== Gist en giststarter Gebruikte gist: Wyeast 1368 WeihenStephan Gistvorm: Vloeibaar Gisttype: Bovengist Giststarter gemaakt?: Ja Volume giststarter: 5,0 liter Dichtheid giststarter: 1040 g/l Starter belucht: 0 uur Temperatuur giststarter: 20,0°C Gistvoeding: Nutrivit Hoeveelheid gistvoeding: 3,0 gram Vergisting Primaire vergisting bij 20°C, SG bij hevelen niet bekend. Secundaire vergisting 31 dagen , SG bij bottelen 1014. ==== Bottelen ============================================================================================= Botteldatum: 29-3-2009 Bottelen met 8,0 g/l suiker Temperatuur bij nagisting op fles: 20,0°C Alcoholpercentage: 5,1 vol.% Proost!