Constructie
De constructie van zo'n RIMS / HERMS brouwinstallatie is niet iets dat je zomaar even doet. Er komt heel wat planning en vrije uurtjes bij kijken. Er zijn een aantal zaken waar je specifiek op moet letten en die probeer ik hier uit de doeken te doen.
Lassen, Solderen of Snelkoppelingen?
Op het Internet zijn diverse discussies te vinden hoe je een pijpje in een RVS pan waterdicht moet maken. Er zijn er die zweren bij een schroefverbinding met daartussen een rubbertje om het waterdicht te maken. Dat leek mij niet erg deugdelijk. Ik heb mijn ketels bij een professional laten maken. Op de foto zie je de bovenkant van de (dubbelwandige) maischketel. Het is een mooi voorbeeld van het geleverde vakwerk: het pijpje is in de pan gelast met een mooie dunne las en de dubbele wand is zo mooi gemaakt dat het uit 1 stuk gemaakt lijkt te zijn. Als je kiest voor lassen, let dan vooral op de volgende zaken:
- De laselektroden moeten RVS elektroden zijn, geen normale ijzeren, want die gaan roesten
- Zorg ervoor dat je van te voren geoefend hebt, of laat het door een professional doen. Ik heb goede resultaten behaald met elektrisch lassen, maar heb dit niet zelf gedaan.
- Denk eraan dat na het lassen er stukken gloeiend metaal van de las afspringen als ze afkoelen. Het kan je je ogen kosten!
- Koop geen gegalvaniseerde pijpen die je in iedere doe-het-zelf zaak kunt kopen. Je moet RVS pijpjes hebben (ik heb ze via een scheepswerf gekregen). Ik heb in 1 pan die gegalvaniseerde pijpjes er weer uit kunnen halen omdat ze heel snel gaan roesten.
- Tijdens het lassen mogen de pijpjes niet verstopt zitten, want je brandt er direct een flink gat in (de warmte kan waarschijnlijk niet weg dan).
Solderen van koper
Aangezien het heel moeilijk is om koper op RVS te lassen heb ik voor de volgende zaken gekozen:
Een aansluiting van een koperen buis op een RVS buis doe ik met een snelkoppeling, koper op koper ga ik solderen. Het solderen van koper is niet moeilijk. Je kunt in iedere doe het zelf zaak een brander halen, vloeimiddel voor koper (S 39) en soldeertin (LET OP: alleen soldeertin met zilver erin, er mag GEEN lood in zitten!) en koperen T stukjes, bochten e.d. Ik kies standaard voor 1 maat buis, namelijk 15 mm, zodat ik bij de constructie zoveel mogelijk met standaard componenten uit de voeten kan. Bij het solderen schuur ik alle oppervlakten, voeg ik vloeimiddel toe, pas ik alles in elkaar en zet ik de brander erop. Als je vervolgens de soldeertin er tegen aan houdt, gaat die mooi vloeien (als het koper heet genoeg is tenminste) en ontstaat er een mooie soldeerverbinding. Daarna laat ik het even afkoelen en veeg ik vervolgens met een doek het restant vloeimiddel eraf.
Boren van RVS
Het boren van RVS is ook weer een vak apart. Je hebt een goede boor nodig met diverse stalen boortjes. Ik boor eerst voor met 6 mm om vervolgens met een 15 mm boor door te gaan. Zorg dat je langzaam boort met een constante druk. De boor kan op het einde in het RVS gaan happen en als je daar niet op verdacht bent, kost het je polsen! Zorg er ook voor dat je de boor niet op kloppen hebt staan. Want dan kun je blijven boren zonder enig resultaat (ja, allemaal meegemaakt).
Veiligheid
Het blijft ontzettend uitkijken bij het bewerken van metaal, zeker van RVS. Maar ook bij het solderen van koper kan er het nodige mis gaan. Je werkt met een brander, het koper blijft erg lang heet, de buizen moeten op maat gezaagd worden, etcetera. Het is fantastisch om je eigen brouwinstallatie te maken, maar je moet dit niet onderschatten. Ik ben blij dat ik hier de nodige hulp in gehad heb. En zeker voor de professionele ketels die ik als laatste aangeschaft hebt, geldt dat je dit bijna niet meer zelf kunt doen.
Terug naar boven