RIMS / HERMS uitgelegd

De brouwinstallatie, zoals ik die gerealiseerd heb, is een HERMS installatie. HERMS is een variant van een RIMS installatie. Ik leg je hier graag uit wat die afkortingen betekenen en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat betekent RIMS?

RIMS staat voor Recirculating Infusion Mash System. Nadat de mout bij het water gevoegd is, we noemen dit inmaischen (Engels: Mashing), laten we dit een poosje staan bij een bepaalde constante temperatuur. De natuurlijke enzymen uit de mout zetten het zetmeel dan om in suikers. Bij een RIMS brouwinstallatie wordt het water continu rondgepompt door de mout, vandaar het woord 'recirculating'. Een pomp is dus een essentieel onderdeel van zo'n RIMS installatie. In de maisch pan (Mash / Lauter Tun, MLT) zit onderin een filter die ervoor zorgt dat de mout in de pan blijft, maar dat het water er uit gezogen wordt. Dit water wordt vervolgens aan de bovenkant van de maischketel weer (voorzichtig) bovenop de mout gepompt. Tijdens dit rondpompen kan het water verwarmd worden, om te compenseren voor warmteverliezen (bijv. in de maischketel). Sommige RIMS brouwers maken gebruik van een elektrisch verwarmingselement dat, middels een PID regelaar, er voor zorgt dat het water exact op temperatuur blijft. Een andere manier van verwarmen is om een brander onder bijvoorbeeld de maischketel te plaatsen. Dit heeft als nadeel dat het kan leiden tot moutdeeltjes die verbranden, hetgeen een bittere smaak afgeeft. Je begrijpt het al, er is ook nog een derde manier van verwarmen en die heet HERMS.

Wat betekent HERMS?

HERMS staat voor Heat Exchanged Recirculating Mash System. Het is een variant van een RIMS installatie. Omdat we bij een brouwinstallatie, naast de maischketel, ook een Hot Liquid Tun (HLT, de pan met heet spoelwater) hebben, is het interessant om die HLT te gebruiken om het rondpompende water te verwarmen c.q. op temperatuur te houden. Om dat te kunnen doen, brengen we een koperen warmtewisselaar in de pan met spoelwater aan. We laten het water dat we rondpompen door die koperen warmtewisselaar stromen. Door de pan met spoelwater op een bepaalde temperatuur te brengen, kunnen we dus de temperatuur in de maischketel heel nauwkeurig controleren. In feite is een HERMS installatie dus een RIMS installatie, waarbij een warmtewisselaar is aangebracht in de pan met spoelwater. Door het spoelwater te verwarmen, wordt het water in de maischketel op temperatuur gebracht. Dit systeem heeft een aantal unieke voordelen:

Dit is dan ook het type installatie zoals ik die gebouwd heb. Voor een gedetailleerde beschrijving van de werking, verwijs ik je graag naar de pagina Hoe werkt het?

Terug naar boven